Среща с проф. Цвятко Цветков – бивш възпитаник на СУ – Медковец

На 26 май от 13, 30 часа се проведе среща между изявените спортисти от училището и бившия възпитаник на СУ „Отец Паисий“ – Медковец – професор Цвятко Цветков.

Професор доктор Цветков е действащ професор в НСА „Васил Левски“ – София,  Факултет „Спорт“, Катедра Мениджмънт и история на спорта, Сектор Мениджмънт на спорта. Роден и израснал в с. Медковец, той завършва средното си образование в нашата гимназия и никога в интервютата и срещите си не пропуска да спомене този факт. През 1969-1973 г. завършва ВИФ “Георги Димитров” (НСА “Васил Левски”), Учителски факултет, специалност: Учител по физическо възпитание и Треньор по футбол; продължава образованието си в УНСС (1985-1488 г.) и придобива професионална квалификация “Икономика на спорта”;1975-1980 – докторант в НСА; от 1980 г. – досега е преподавател в катедра “История и управление на спорта” към НСА “В. Левски”. През 2003 г. – Летен университет по спортен мениджмънт – гр. Сараево.Получа научните звания: Доктор (1980 г.), Доцент (1995 г.). Владее руски и английски език.

Професор Цветков има над 70 научни статии в България и в чужбина, монографии, учебници и учебни помагала, подготвил е над 100 дипломанти, 5 докторанти.

Професор Цветков дари от името на Общобългарски Комитет „Васил Левски“ и Председателя му Васил Василев набор от репродукции на картини, рисувани от български художници по темата за Апостола на свободата. Колекцията се състои от 12 картини, посветени на живота  и делото на великия българин. Дарението е направено по повод на 200- годишнината на СУ „Отец Паисий“ – Медковец.

Гостът ни разказа пред младите си слушатели своя житейски път, сподели с тях много спомени с краеведски характер, разказа им какви възможности разкрива пред тях обучението в НСА „Васил Левски“, но също така и какви са условията, за да влезеш в някоя от катедрите там. Пожела им да се развиват като спортисти и да имат успехи не само в спорта, но и в училищното обучение. Заедно с него учениците пожелаха „Честит рожден ден! Здраве и дълъг живот!“ на най-успешната българска треньорка по художествена гимнастика – великата Нешка Робева.

Учениците от шести и седми клас слушаха донякъде с неразбиране историите, свързани с казармения спорт, но искрено се увлякоха по разказа за това как се е играл футбол в Медковец преди 40 – 50 години. Фактът, че всяка махала си е имала собствен футболен отбор ги учуди. А спомените на увлекателния разказвач, как се е криел от родителите си, за да играе футбол, да  участва в мачове, предизвикаха у тях възторг. Отговори на техните въпроси за най- голямата беля, направена в ученическите му години, как се кандидатства в НСА, какви са най-хубавите му ученически спомени.

Учениците бяха изключително развълнувани от обещанието за нови срещи с професор Цветков, на които да присъстват и спортисти от някои от националните ни гарнитури. Човекът Цвятко Цветков успя да зарази младата си публика със своя ентусиазъм и интерес към спорта. Показа им неговата човешка страна.

Професор – доктор Цветков подари на СУ „Отец Паисий“ своето стихотворение „Храм на знание и прогрес“, посветено на родното му училище.

Видео към интервюто: