23 април – Международен ден на книгата и авторското право

Среща – разговор с младия монтански автор, юрисконсулт и любител-историк Димитър Б. Петров се проведе в училищния салон на 24 април – понеделник, по повод Международния ден на книгата и авторското право. Събитието бе организирано   съвместно с ЦРУО – София и под егидата на Националната инициативата „Разказвачът на приказки“. Фондацията дари на училищната библиотека 11 книги от български автори, включени в учебните програми; една енциклопедия „Битките на жените“, седем романи за тийнейджъри и няколко комплекта от книгите  игри на местния автор.

Димитър Петров е на 24 години. Работи като юрисконсулт в нотариална кантора, написал е две книги-игри за българските владетели Тервел и Ивайло.

В началото на събитието г-ца Нанси Борисова разказа на учениците кога и защо 23 април е обявен за Международен ден на книгата и авторското право –   денят е избран като символична почит към двама класици на световната литература – на 23 април в една и съща година (1616 г.) са починали Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир. Учениците отговориха на въпросите й за творчеството на двамата писатели въз основа на изучените от тях произведения в часовете по БЕЛ.

Г-ца Борисова раздаде и няколко книги „Битките на жените“ като подарък на първите отговорили на въпросите за известни жени от българското минало. Пръв отговори на въпроса за жени от българската история третокласникът Галин Вергилов, който се сети за Райна Княгиня. Следващият получили книга – подарък и похвала от гост-автора бе Божидар Илиев от 5. клас, който отговори на въпроса за името на българска царица – Ирина, съпругата на Иван Асен II. Изключително забавно бе отговарянето на въпросите за известни жени, автори на книги, както и за познатите им женски персонажи от литературни произведения. Най- активни бяха най-малките, които изброиха голям брой приказни героини. Колективно се стигна до извода, че животът на приказните героини е труден, а и често им се налага да извършват подвизи, за да съхранят живота си. Стана ясно, че днес е невъзможно да се говори за само женски и само мъжки професии.

След този кратък увод думата бе дадена на младия творец. Той разказа подробно за интереса си към книгите и историята още от ранна детска възраст. Описа как се е зародила идеята за книга -игра и защо е избрал именно кан Тервел, а не някой друг владетел. Сподели пред своите зрители как се пише такава книга, как успява да работи в нотариална кантора и едновременно с това да напише две доста обемисти книги с безброй завръзки и развръзки. Учениците бяха изненадани от факта, че единственото време за писане на любимите му исторически книга е късно вечер, защото през деня е на работа, а има и други задължения, свързани с представянето на книгите, срещите с читатели, а и срещите с приятели. Авторът работи заедно със Сдружение „Българска история“ и представи пред залата анимирано видео за кан Тервел. Той запозна слушателите си подробно и с дейността на Сдружението, неговите цели и диеи.

Срещата продължи с въпроси към любителя  на историческата наука, а след официалното събитие и с кратко интервю, което е качено в училищния канал. На въпросите за любими и нелюбими предмети от училищните му години, младият писател отговори, че любимият предмет му е била литературата, а предметът, по който е учил по-скоро насила е  – математиката, което го приближи до аудиторията както по възраст, така и по сходни интереси в училище.

За да изгледате цялото интервю, отворете линка по долу:

Инициативата за срещата с местния автор премина и под егидата на Националната инициатива за насърчаването на четенето „Разказвачът на приказки“. През 2020 година пръв гост -автор в същата инициатива бе Стоян Николов – Торлака. От 2020 година инициативата на инж.мсн Константин – Кирил Иванов се осъществява с подкрепата на МОН Срещи с автори по време на пандемията не са провеждани. Това означава, че днешната среща е подновяване на прекрасната идея за запознаване на младите хора с българската съвременна литература и с актуални съвременни автори.

Учениците с нетърпение очакват нови срещи с местни автори.