Среща – разговор с журналиста от БНР, програма „Христо Ботев“, Валери Леков

На 18 април се проведе среща с журналиста Валери Леков. Срещата разговор бе организирана чрез активното сътрудничество на ЦРУО и продължи два часа.

В началото на събитието г-ца Нанси Борисова представи на  аудиторията човека, режисьора, журналиста, редактора, актьора и ръководител на театрална трупа – Валери Леков. Разказът й бе сравнително кратък, за да даде възможност на космополитът да се представи сам пред децата, без предварително зададени очаквания от страничен наблюдател.

Валери Леков е журналист в БНР, програма „Христо Ботев“, от ромски произход. По образование е режисьор, по професия – журналист и редактор, по призвание и светоусещане – писател и поет, а по желание – още толкова много неща – актьор в свои и чужди филми, ръководител на театрална трупа, личен мотиватор на деца от ромски произход да продължават образованието си, да развиват интересите си и да не се предават никога пред трудностите, а да търсят варианти за преодоляването им. Разказът на госта започна с една черно-бяла снимка на малко дете с гумени ботуши и сурвакница и продължи с историята на ромската махала в Кюстендил с неасфалтирани улици, тънещи с кал. Журналистът сподели пред слушателите си, че най- голяма подкрепа в своето желание за образование и развитие е срещал от своя дядо, който е бил хамалин. Наложи се да разтълкува пред учениците какво точно е представлявало хамалството през 70-те и 80-те години на 20. век. Третокласници бяха впечатлени от любовта, с която гостът разказваше за своя дядо.

След историите от ранните си детски години журналистът премина през ученическите си години, сподели за любимите и нелюбимите си предмети в училище, за първите си срещи с книгите и читалището и, че тези две институции са повлияли най-много за промяната в светогледа му, защото „те пречупват детето от една ера в друга“. Представи пред младата си аудитория своя късометражен филм „Отивам в Италия“, който бе приет от зрителите с интерес и много въпроси.

Когато разговорът продължи, Валери Леков многократно наблегна на решаващата роля на училището и образованието в живота на младите хора от ромски и не само етнос. Големите ученици споделиха в по-късен разговор, че това е мисията му, според тяхното виждане.

В края на разговора Валери Леков запозна малките ученици с устройството и действието на диктофона. Взе поредица интервюта от тях, в които те споделиха своите мечти и виждания за бъдещето си. Всички заявиха с огромен интерес, че ще слушат предаването на Валери Леков.

Гостът хареса идеята на Проекта за създаване на училищно уеб радио и обеща, че ще се върне отново, за да помага на учениците със съвети и идеи в подготовката и сглобяването на предавания и подкасти.