Конкурс „Моето мнение има значение за обединена Европа“ – кат. „Видео“, III място за ученици от СУ – Медковец

Ученици от гимназията ни са на призовото III-то място в конкурса „Моето мнение има значение за обединена Европа“,категория“ Видео“, организиран от ЦМЕДТ“ Амалипе“-В.Търново.

Церемонята по награждаване се състоя на 11. 04.2024 г. в Народна библиотека „Кирил и Методий“ в София, като преди това ученичките Камелия Георгиева и Надя Еленковаи, заедно с т ръководителите им Ташко Кирилов и Лидия Атанасова, имаха възможността да посетят Народното събрания и да се срещнат министъра на обазованието и науката – Галин Цоков.

Като награда за призовото място, Надя и Камелия получиха възможността да проведат вдъхновяващи среща и разговор с Негово Превъзходителство Роб Диксън в посолството на Великобритания, на която присъства и Деян Колев – председател на Център „Амалипе“. Срещата е част от кампанията „Посланик на толерантността“ и се проведе на 12 април. Акцентът по време на срещата бе необходимостта младите хора да участват активно в обществено – политическия живот. Момичетата разгледаха посолството и се запознаха с работата на различните екипи там. Отличените на призовите места участници вече са част и от девиза на кампанията „Пробудените хора променят света!“. Пред дипламатите Надя и Камелия с гордост говориха за класа си, училището ни, специалността, която учат „Помощник – възпитател при отглеждането на дете. Посланикът остана впечатлен от разказа на ученичките ни за проведеното модно ревю под девиза „Всичко около нас е чисто и красиво“, насърчаващо разделното събиране на отпадъци и рециклирането.
Награденото видео е колективно творчество на учениците от 8.клас, но класът излъчи двама свои представители, които да участват в церемонията.
Програмата им продължи с обучение на тема „Фалшиви новини“ с Мария Черешева, журналист, член на Асоциацията на европейските журналисти.