Изложба на традиционни ястия за Бъдни вечер

Изложба на традиционни ястия за Бъдни вечер

В навечерието на най-светлите християнски празници – Бъдни вечер и Коледа, в Средно училище „Отец Паисий” с.Медковец,  клубът „Химия в кухнята” представи изложба на традиционни ястия за Бъдни вечер.

Според традицията най-важното за празничната трапеза е храната да бъде в изобилие – тогава годината ще бъде успешна. Изобилие от постни гозби и ястия отрупа масите в училищния стол: варено жито, содена питка с паричка, сърми с кисело зеле и ориз, пълнени чушки с боб, баница с късмети, картофена и бобена салата, салата с орехи и чесън, вит тиквеник с канела, баница  с ябълки, ошаф, домашно вино с плодове, варена царевица и орехи.

Кулинарите се наслаждаваха на своите ястия, споделяха и разменяха рецепти. Самите те определиха,  че най- вкусна и най-добре приготвена е питката на Андрея от шести клас, а за майстор-готвач на чушки с боб бе избран Любослав от дванадесети клас. Накрая почерпиха най-малките участници в коледното тържество  на училището. Всички бяха доволни  и щастливи и с нетърпение очакваха следващата задача: изработване на книжка с рецепти на приготвените от тях ястия.

Ръководителят на групата ги изпрати с посланието: „През Новата 2020 година да бъдат живи и здрави, да  съхраняват и предават традициите,  да бъдат добри домакини в кухнята и  отлични химици в  училище.”

Димитрина Станкова – старши учител по химия