Проекти

 

На 27. 06. 2022 година в СУ „Отец Паисий“ – с. Медковец се проведе междуучилищно състезание по Проект BG05M2OP001-2.011-0001 „Подкрепа за успех“. В дейността участваха ученици от СУ „Христо Ботев“ – гр. Брусарци, ОУ „Христо Ботев“ – с. Расово и от училището домакин. Проведедени бяха по две състезания във всяка възрастова група – по отделно за дейностите български език и литература и математика. Ръководители на междуучилищните дейности вучилището- домакин бяха: на състезанието по БЕЛ 1.-4. клас – Радослава Манастирска; на състезанието по математика 1.-4. клас – Ана Тонева; на състезанието по БЕЛ 5.-7. клас – Светла Неделчева и на състезанието по математика 5.-7. клас Диана Попова. Всяка една от дейностите се проведе в отделна класна стая. Учениците участваха в много занимателни и учебно-образователни игри. За победителите имаше осигурени награди от РУО -Монтана и грамоти от домакините. Състезанията бяха оспорвани и интересни дори за ръководителите на групите на гостите, които се включваха в решаването на някои от ресурсите. Бяха използвани, независимо от липсата на електрозахранване, следните електронни ресурси в различните състезания: Classbuddy.net , Worldwall, интерактивни карти, колело на късмета – Learning Apps и други. РУО – Монтана бяха осигурили минерална вода и закуска за всяко дете, а домакините се бяха погрижили за вкусен обяд и сладки лакомства. Част от наградите бяха раздадени лично от Началника на РУО – Монтана, г-жа Трайка Трайкова. Гости на събитието бяха г-жа Тр. Трайкова – началник на РУО и г-жа Росица Ангелова – началникк отдел ОМДК.
Всички участници в събитието се забавляваха искрено и потвърдиха, че ученето може да бъде лесно и интересно.

 

 

СУ „Отец Паисий’, стана част от стотиците учебни заведения, които за четвърти път на 18 март отбелязаха Световния ден на рециклирането.
С учениците от ПГ до 4 клас, се направи кратка дискусия по темата.
Всеки клас организира работилница за претворяване на отпадъците и вдъхване на втори живот. Учениците използваха:кори за яйца, пластмасови бутилки, найлонови пликове, тампони за грим, чаши за кафе, клечки за уши, чували за смет, кашони, салфетки, ролки от тоалетна хартия и други.
С изработените изделия се организира конкурс-изложба, а най-малките ученици изнесоха модно ревю.

https://www.facebook.com/SUMedkovec

 

 

 

Открит урок на тема
„Професии и предприемачество“
в СУ“Отец Паисий“с.Медковец

На 22.11.2019г . от 14.00ч в СВЕТОВНАТА СЕДМИЦА ПО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО по програмите на Джуниър Ачийвмънт България в нашето СУ“Отец Паисий“с.Медковец с учениците от Групите за Целодневно Обучение 4 и 6 клас ,се проведе открит урок по ТП на тема „Професии и предприемачество“. Координатори на проекта бяха г-жа Йоанна Младенова главен учител на ГЦО и възпитател на ГЦО 4 клас и г-жа Диана Попова старши учител наГЦО 6 клас.Бизнес-консултанти бяха г-н Румен Иванов Вълков-инспектор ВИК гр.Брусарци и г-жа Райна Каменова Борисова майстор-хлебар от с.Медковец.
Гости : д-ра на училището г-жа Анелия Монова, кл.р-ли на 4клас г-жа Е.Петрова и на 6 клас г-жа К.Арсенова,учители от начална и прогимназиална степен,журналист от в-к Монт прес и родители.
В този Световен проект на JA са вкл. над 170 държави и близо 25 млн. души от цял свят .
А в България само през изминалата година са се вкл.100 училища и 10 детски градини от 57 населени места.Нашето училище за втори път има удоволствието да се вкл.в този проект.През 2015г бяхме поканени да участваме за първи път от домакина на проекта в България JA като темата на открития урок тогава беше“В зеленчуковата градина“ и участваха ученици от Полуинтернатните групи от 1 до 8 клас.Програмите на JAБългария показват на учениците каква е връзката и значението на образованието с бъдещата им трудова дейност.Този подход помага на учениците да разберат СВЕТА НА ИКОНОМИКАТА и ги подготвя за по нататъшното им образование.Чрез нашите практически дейности учениците ще разберат по-добре връзката м/у това ,което изучават в училище и успешното си бъдещо участие в стопанския живот на нашата страна т.е. методиката която се използва е „УЧЕНЕ ЧРЕЗ ПРАВЕНЕ“.Затова поканихме и нашите бизнес консултанти г-н Вълков и г-жа Борисова или както си я наричат децата/баба Райна/, за да ни запознаят със своите професии.
Целта още на този проект е да вдъхнови децата и младите хора да изследват потенциала си, да се развиват чрез иновации, въображение и творческа мисъл.Да насърчи малките предприемачи да мислят глобално, превръщайки идеите си в реалност .Именно целта на нас възпитателите от Групите за Целодневно Обучение е , чрез този урок децата да научат по подробно за различните професии например, чрез професията на хлебаря „Как хляба достига до нашата трапеза в готов вид“ ,а чрез професията на ВИК- специалиста „Как водата достига до нашите чешми и как да не я разхищаваме безцелно“ .
По време на открития урок учениците от ГЦО 4 и 6 клас разбира се под вещото ръководството на майстор-хлебаря баба Райна замесиха тесто и от него направиха питка, разказаха ни какви трябва да са питите, които поднасяме на нашата трапеза за различните празници.Целта е да се представят традициите в България и по-точно в Медковския край,свързани с целия процес на производството на хляб и хлебни изделия.Учениците с голямо желание и нетърпение чакаха да се включат в тази така интересна за тях инициатива.А Г-жа Борисова хлебар по професия , ни разказа по подробно как е работила във фурната, по-колко хляба е правила на смяна и защо хората трябва да се насочват повече към такива професии. „Запознахме учениците и гостите с понятия като:Бизнес,Пари,Пазар,Печалба и др.с цел като започнат учениците в часовете по технологии и предприемачество и в часовете за занимания по интереси да изработват и пекат различни питки и сладкиши,да научат и как да ги продадат на пазара ,за да си изкарат парички и да си закупят различни материали за училище и това да бъде началото на един малък бизнес за тях след време.
Имайки в предвид старата максима , че предприемачите не се раждат – те се създават , нашите ученици от ГЦО 4 и 6 клас вече започват да показват и своите първи качества на истински предприемачи включвайки се с голямо желание в нашият открит урок.
Момичетата от ГЦО 4 и 6 клас си сложиха хубавите престилки и запретнаха ръкави,за да ни покажат как се замесва една вкусна пита ,като тези на нашата изложба изработени от чудните ръце на техните майки и баби.Баба Райна докато замесваше питата ни разказваше от къде идва това хубаво бяло брашно с което замесвате питката и как то достига до нашата трапеза.
УЧЕНИЦИТЕ ОТ 4 КЛАС представиха пред гостите приказката“Приказка за хляба“ поуката от която е ,че въпреки че хората трябва да намаляват тестените изделия,хлябът все пак е полезен за здравето на хората.
И ДОКАТО ЧАКАХМЕ ДА СЕ ОПЕЧЕ НАШАТА ПИТА……
Аз обърнах внимание на това, че ние всички живеем в свят ,който все още е много красив и заобикалящата ни среда е все още така жива.Но за съжаление това няма да бъде още дълго време, ако не започнем да се грижим за нея всички заедно.Затова поканихме и Г-н Вълков като бизнес-консултант за да разясни на бъдещите ни предприемачи че“Водата е наистина най-голямото богатство на света и ние нетрябва да я разхищаваме понякога напразно! А г-жа Попова ни запозна със своята презентация на тема:“Как водата достига до нашите домове и как да не я замърсяваме“.
Накрая преди всички да се почерпим с вкусната пита направена от учениците от ГЦО 4 и 6 класове и разбира се и с чудните на вид питки от великолепната изложба/изработени от майките и бабите на нашите деца/
Г-ЖА МОНОВА Д-Р НА НАШЕТО УЧИЛИЩЕ РАЗДАДЕ заслужените СЕРТИФИКАТИ и подаръци НА НАШИТЕ УЧАСТНИЦИ В ОТКРИТИЯ УРОК на тема „Професии и предприемачество“ в Световната седмица по предприемачество по програмите на Джуниър Ачийвмънт България.
Гл.учител на ГЦО г-жа Йоанна Младенова